•• Definícia mlieka ••
Mlieko, ako produkt mliečnych žliaz samíc cicavcov, je základným zdrojom výživy hlavne pre mláďatá. Takto to funguje aj u ľudí s tým, že ľudia v dospelom veku bežne konzumujú mlieko rôznych hospodárskych zvierat , napr. kravské, byvolie, ovčie, kozie a ďalšie. Človek je jediným živočíchom, ktorý si uchováva schopnosť tráviť mliečne bielkoviny aj v dospelosti a starobe.
Mlieko je tekutým sekrétom mliečnej žľazy, ktorý v prevažnej miere obsahuje vodu a 10 – 20% sušiny (tuk, bielkoviny, mliečny cukor, minerálne soli). Surové mlieko je definované ako mlieko produkované sekréciou mliečnej žľazy zvierat chovaných na farmách, ktoré nebolo zohriate na viac, ako 40 stupňov Celzia alebo nebolo podrobené inému ošetreniu, ktoré by malo rovnocenný účinok.
Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka: